Blog

Zeytinyağı hakkında doğru bilinen 6 yanlış

Sızma, soğuk preslenmiş, öğütülmüş taş, organik,…. Liste uzayıp gidiyor. Hangi zeytinyağını alacağınız konusunda kafanız karıştıysa, yalnız değilsiniz. Zeytinyağı Kaynağında, doğru zeytinyağı seçmenin birkaç anahtarı olduğunu düşünüyoruz peki seçimi sağlık ve lezzet açısından kritik bir öneme sahip olan zeytinyağında nelere dikkat etmek gerekiyor?
Yanlış bilgi 1 zeytinyağı koklandığında gelen koku zeytin kokusu ise ürün iyidir.
Zeytinyağda siyah zeytin kokusu geliyorsa, zeytinin fazla durdurularak sıkılıp ürünün elde edildiğini yeniliği anımsatan meyvemsi kokuların gelmesi ise yağın özenle işlendiğini ve muhafaza edildiğini göstermektedir.
Yanlış bilgi 2 zeytinyağı ile özellikle sızma zeytinyağı ile kızartma yapılmaz, zeytinyağ hemen yanmaya elverişlidir.
Ege mutfağında zeytinyağı kızartmalarda da kullanılan ve dünya mutfaklarında da daha hafif lezzetler elde etmek için kızartma yaparken zeytinyağı kullanılıyor. Zeytinyağı, doğru ısı ayarında ve doğru pişirme gereci kullanıldığında, zeytinyağının kaynama derecesi, zeytinyağının türüne bağlı olarak 190-220 derece aralığında başlıyor. Zeytinyağını kızartmalarda kullanabilirsiniz fakat en sağlıklısı zeytinyağını çiğ tüketmektir.
Yanlış bilgi 3 Zeytinyağı koyu yeşil renklerinde ise kalitelidir
Zeytinyağı rengine göre kaliteli olduğu düşünülmemelidir. Zeytinin hasat zamanı, yetiştirildiği toprak, sıkımı tekniği zeytin ağacından zeytinin nasıl toplandığı bile zeytinyağının kalitesini etkiler.
Yanlış bilgi 4 Zeytinyağı kilo yapar
Fabrikasyon zeytinyağı özelliklerini büyük anlamda kaybettiği için perhiz listesinden çıkarılmak istenebilr, fakat kaliteli bir zeytinyağı ilaç niyetindedir. Uzmanlar, zeytinyağında bulunan tekli doymamış yağlardan kilo almanın çok zor olduğunu açıklamışlardır. Zeytinyağı üzerinde yapılan araştırmalar, kilo kaybı için kullanılmasında olumlu sonuçları olduğunu ortaya koymuştur.
Yanlış bilgi 5 Zeytinyağı dili ve boğazı acıtıyorsa asit oranı fazladır.
Zeytinyağı tadım uzmanları, iyi bir üründe boğaz yakma ve acılığın bir kalite göstergesi olduğuna dikkat çekiyor. Uzmanlar zeytinyağın acı olmasını zeytinyağındaki yüksek antioksidan olmasından dolayı açıklıyor
Yanlış bilgi 6 Gerçek zeytinyağı buzdolabında donar
Zeytinyağının buzdolabında donması veya donmaması tek başına kalite kriteri değildir çok kaliteli natürel sızma zeytinyağları donmayabilir.