Blog

Zeytinyağ bozulur mu?

Zeytinyağı bozulur mu?
Zeytinyağı mutfaklarımızın başlıca bileşenlerinden biridir. Genel itibariyle salata soslarında, ara sıra da kızartmalarda kullanılır. Bununla birlikte mutfak dışında da, örneğin kozmetikte de kullanılmaktadır. Şayet zeytinyağını sıklıkla tüketen biri iseniz, aşağıdaki soruların cevaplarını bilmek yararınıza olacaktır: “Zeytinyağının raf ömrü ne kadardır?” ya da “Zeytinyağı ne kadar süreyle tazeliğini korur?”. Bu yazımızda sizlere bu soruların cevaplarını vereceğiz.
Zeytinyağının raf ömrü ne kadardır?
Zeytinyağı şişesi açılmadığı sürece, uygun koşullarda saklanması halinde yaklaşık iki yıl bozulmadan muhafaza edilebilir. Zeytinyağını kilerde muhafaza etmek genel itibariyle iyi bir yöntemdir. Zeytinyağının güneş ışığı almayan ve sıcaklığın oda sıcaklığından daha düşük olduğu bir yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir. Işık ve değişken sıcaklık zeytinyağının bozulma sürecini hızlandırabilir. Eğer sıcak ve nemli bir bölgede yaşıyorsanız zeytinyağını buzdolabında saklamak akıllıca bir çözümdür. Bu basit çözüm zeytinyağınızın raf ömrünü kesinlikle artıracaktır.
Zeytinyağı: Bozulabilir!
Zeytinyağı şişenizi açtıktan sonra onu kilerinizde de saklayabilirsiniz. Zeytinyağınızın raf ömrünü uzatmak isterseniz, buzdolabında saklamanız daha iyi bir çözüm olacaktır. Şişesi açılmış bir zeytinyağı, tahmin edebileceğiniz gibi şişesi açılmamış bir zeytinyağına oranla daha çabuk bozulacaktır. Bu yüzden mevcut şişedeki tüm yağı kullanana kadar yeni bir şişe açmamalısınız. Unutmamanız gereken bir diğer husus da zeytinyağı şişenizi orijinal kapağıyla sıkıca kapatmanız gerektiğidir. Zira zeytinyağının oksidasyonu yani oksijenle teması onun daha hızlı bozulmasına neden olur.
Zeytinyağım bozuluyor mu? Zeytinyağının kötü olup olmadığını nasıl anlarım?
Hemen hemen tüm diğer gıda ürünleri gibi, zeytinyağının da kullanım süresi dolmaktadır. İlk kontrol etmeniz gereken şey şişenin üzerinde bir yere yerleştirilmiş olan “Son Kullanma” veya “Tavsiye Edilen Tüketim” tarihidir. Elbette bu tarih, ürünün en iyi kalitede kalacağı süreye dair kabaca bir tahmindir. Zeytinyağınız genellikle yukarıda belirtilen süre boyunca bozulmayacaktır. Ancak elbette ki zeytinyağınız bir süredir kullanmadıysanız, bozulup bozulmadığınızı kontrol etmek her zaman yerinde bir karar olacaktır. Peki, zeytinyağının bozulduğunu nasıl anlarız? Oldukça basit; kokusunu, lezzetini ve görünümünü kontrol etmeniz yeterli. Şayet kötü bir koku alıyorsanız, atmalısınız. Bayat bir tadı varsa (veya sadece doğru tadı yoksa), atmak yine en iyisidir. Herhangi bir küf belirtisi fark ederseniz, benzer şekilde zeytinyağınızı atmalısınız. Ancak sadece kapağın etrafındaki koku tuhafsa ve şişenin içeriği, kokusu iyi ise, zeytinyağınızı kullanılabilirsiniz.
Özet
Şimdiye kadar okuduklarınızdan da anladığınız gibi, zeytinyağı bozulabilir. Zeytinyağlarının raf ömürleri oldukça uzundur, ancak yine de sonsuz değildir. Ayrıca zeytinyağınızın bozulup bozulmadığını nasıl anlayacağınızı da bilmelisiniz. Bunun için sadece tadını, lezzetini test etmeniz ve görünümünü incelemeniz yeterlidir.