Blog

Kaliteli zeytinyağını nasıl tanıyabilirsiniz?

Uzmanlara göre, mutfağınızda kullandığınız yağlar arasında en sağlıklısı zeytinyağı. Zeytinin tadını, kokusunu ve özünü tüm yemeklerinize taşıyan zeytinyağı kolestrolü dengeler, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır, karaciğeri toksinlerin verdiği zararlardan korur. Tüm bu yararlarının yanı sıra zeytinyağı sarmalara, sebze yemeklerine çok yakışır. Soframızdaki salatalar onsuz düşünülemez. Fakat ne yazık ki tıpkı balda ve tereyağında olduğu gibi zeytinyağının da maalesef sahteleri üretiliyor. Bu durum sağlığımızı da ciddi şekilde tehdit ediyor. Peki sahte zeytinyağlarından korunabilmemizin bir yolu yok mu? Elbette var. Evde yapabileceğiniz basit testlerle aldığınız zeytinyağının gerçek mi sahte mi olduğunu anlayabilir ve bundan böyle kaliteli zeytinyağını nasıl seçeceğinizi de bilebilirsiniz. Kaliteli bir zeytinyağını tanımak ve yemeklerinizde, salatalarınızda kullanacağınız zeytinyağının gerçek olup olmadığını kısa sürede anlamak için aşağıdaki yöntemleri kullanabilirsiniz:
Donma testi
Eğer zeytinyağınız dondurucuda tamamen donup kristalleşiyorsa gerçektir. Gerçek zeytinyağı 0 ile -6 derece arasında donar ve kristalleşir. Bunun için bir bardak zeytinyağını yarım saatliğine dondurucunuza koyun. Eğer bardaktaki zeytinyağı her noktada aynı şekilde donduysa gerçektir. Şayet bir kısmı donup bir kısmı sıvı olarak kaldıysa aldığınız zeytinyağı sahte olabilir.
Su testi
Zeytinyağınız suyun üzerinde kalıyorsa gerçektir. Bir bardak ılık suyun içine çok az miktarda zeytinyağı ekleyin. Eğer zeytinyağı baloncuklar çıkarıyor ve su yüzeyinde kalıyorsa gerçektir. Sahte olduğu takdirde ise yağ suyun yüzeyinde bir süre hiç baloncuk çıkarmadan dairesel bir şekilde kalacak, ardından suya karışacaktır.
Tuz ruhu testi
Zeytinyağınız tuz ruhuyla buluştuğunda rengini koruyorsa gerçektir. Yarım çay bardağı zeytinyağının üzerine bardak dolana kadar tuz ruhu ekleyin. Eğer zeytinyağı hakikiyse tuz ruhuyla bütünleşmeyecek ve her zamanki sarı rengini koruyacaktır. Ancak eğer zeytinyağınız sahte ise bardaktaki sıvının rengi pembeye dönecektir.
Tadım testi
Genzi yakıyorsa gerçektir. Bir çay kaşığıyla zeytinyağının tadına bakarak bile onun gerçek olup olmadığını anlayabilirsiniz. Zira gerçek zeytinyağı genzinizi yakmalıdır. Diğer bir deyişle, hakiki zeytinyağı asidite oranına göre boğazınızda bir yakıcılık hissi bırakır fakat bu his midenize kadar inmez.
Tadına baktığınız zeytinyağı bu testleri geçemediyse büyük ihtimalle hakiki değildir