Blog

Yüksek Polifenollü Organik Sızma Zeytinyağı Kullanmanın 3 Faydası

Polifenol terimini daha önce duymuş muydunuz? Polifenol bileşikleri, insan vücuduna yönelik yararları nedeniyle son zamanlarda bilim ve sağlık dünyasının dikkatini çekiyor. Polifenoller, doğal birçok gıda ürününde bulunan ve bazı sentetik gıdalarda da mevcut olan kimyasal bileşiklerdir. Polifenol ayrıca gıda takviyesi olarak kullanılır ve reçeteli ilaç olarak temin edilebilir. Polifenoller, bitkilerde oluşan ve bitkilere rengini veren fitokimyasallardır. Kırmızı meyveler ve sebzeler genellikle yüksek miktarda polifenol içerir. Şeftali, nar, üzüm, portakal, organik sızma zeytinyağı, Kakao tozu (bitter çikolata) başlıca polifenol kaynaklarıdır. Dört ana polifenol kategorisi vardır ve bunlar: fenolik asitler, flavonoidler, stilbenler ve ligandlardır. Saymış olduğumuz bu polifenoller çeşitli meyve, sebze, soya, tahıl ve yağ türlerinden elde edilebilir. Araştırmalar, polifenollerin sağlımıza olumlu etkileri bulunduğunu göstermiştir. Bu nedenle doktorlar yüksek polifenol kaynakları tüketilmesini tavsiye etmektedir. Yağlar arasındaki en önemli polifenol kaynaklarından biri ise yüksek miktarda polifenol içeren zeytinyağıdır. Polifenoller genellikle filtrasyon ve arıtma sırasında yağdan ayrıştığı için, polifenol seviyesini yüksek tutabilmek amacıyla işlenmemiş veya en az işlenmiş sızma zeytinyağı kullanmak en doğru karar olacaktır. Yüksek miktarda polifenol içeren zeytinyağının faydalarını merak ediyorsanız, bu yazımızdaki zeytinyağının başlıca üç faydasını sizlerle paylaşacağız
1- Antioksidan Görevi Görür
Zeytinyağındaki polifenoller antioksidan görevi görür, bu da bu bileşiklerin vücuttaki serbest radikalleri en aza indirdiği anlamına gelir. Antioksidanlar, vücut fonksiyonlarını ve sindirimleri düzenlemekten cilt bakımına kadar insan sağlığını çok çeşitli faydalar sağlar. Antioksidanlar vücuttaki hücre hasarıyla savaşabilir ve vücudun herhangi bir hastalıkla mücadelesine yönelik bağışıklığını artırabilir.
2- Düşük Kolesterol
Polifenol bileşiği, sağlıklı bir kolesterol seviyesini korumanıza yardımcı olur. Vücuttaki kötü kolesterol ve daha yüksek kötü kolesterol seviyesi, arterlerin boğulmasına neden olan kalp hastalıkları riskini artırır. Bu nedenle, sızma zeytinyağındaki polifenoller kolesterol seviyesini güvenli sınırlar içinde tutmanıza yardımcı olur. Zeytinlikten almış olduğunuz bir zeytinyağını güvenle tüketebilirsiniz, çünkü piyasadaki endüstriyel zeytinyağlarından daha az işlenmiş olduğundan emin olabilirsiniz. Tahmin edeceğiniz gibi zeytinyağını en ham formuyla tüketmek daha iyidir.
3- Arter Fonksiyonunu İyileştirir
Kan damarlarının ve lenfatik damarların iç yüzeyi endotelyal hücrelerden oluşur. Araştırmalara göre polifenol bileşikleri, kan damarının işlevlerini düzenleyen endotelyal hücrenin büyümesi üzerinde doğrudan bir etkiye sahiptir. Bununla birlikte, polifenolün, anjiyogenezi ve endotelin diğer rollerini düzenleyen gen ekspresyonu üzerinde olumlu bir etkisi vardır. Zeytinyağı kendi içinde antioksidan özelliklere sahip olduğundan, yüksek polifenollü organik sızma zeytinyağı genel endoteli iyileştirebilir ve bu da kardiyovasküler sağlığa katkıda bulunur.