Düzenli zeytinyağı tüketimi Alzheimer ve diğer demans türleri (yaş, cinsiyet, ırk ve genetik gibi müdahale edilemeyecek faktörler dışında), diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi risk faktörlerini en aza indirerek hastalığa yakalanma riskinin düşürülmesine yardımcı olmaktadır. Müdahale edilebilen söz konusu durumlara yönelik medikal tedavi ve fiziksel aktiviteler, şayet uygun bir beslenme alışkanlığı mevcut değil ise yeterince etkili olamamaktadır. Peki, bu beslenme alışkanlığı ne şekilde olmalıdır? Neler yemeli ve nelerden kaçınmalıyız? Doğal olarak buna benzer onlarca soru aklımıza geliyor. Bilimsel araştırmalar çoğunlukla aynı noktaya işaret ediyor; Akdeniz diyeti ve bu diyetin vazgeçilmezi zeytinyağı…
Demans ve zeytinyağı ilişkisine girmeden önce kısaca Alzheimer hastalığına sebep olduğu tahmin edilen bir proteinden bahsedelim; Tau proteini. Sağlıklı bir beyinde Tau proteinleri nöronları desteklemekte ve nöronların yapısını güçlendirmektedir. Ancak bahsedilen proteinin aşırı derecede birikmesi (Taupati) ise, sinir hücrelerinin beslenmesini ve diğer nöronlarla iletişim kurmasını engellemektedir. Bu proteinin aşırı birikimi ile birlikte zamanla beyinde inflamasyon yani iltihabi bir durum oluşmaya başlamakta, bu sürecin sonunda da nöronlar ölmektedir. Yapılan araştırmalar; natürel sızma zeytinyağı (Extra Virgin Olive Oil- EVOO) açısından zengin bir beslenme alışkanlığının, birçok demans türünün ayırt edici göstergesi olan tau proteinindeki toksik birikimini önlemekle birlikte beyin hücrelerinin zehirli atıkları yok etmesi (otofaji) ve nöronlar arasındaki bağlantıların bütünlüğünün korunmasına yardımcı olduğunu göstermektedir. Zeytinyağının bu olumlu etkisi, yağın polifenol bakımından zengin olmasıyla açıklanmaktadır.